Wykonanie
Moje ukochane ciasto z dzieciństwa (obok szarlotki Babci, pleśniaka Mamy i kilku innych ;)Oczywiście ZAWSZE wyjadałam
śliwki jak nikt nie patrzył ;)Składniki:150g
masła2 dl
cukru3
jajka4 dl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasło utrzyj z
cukremdalej ucierając dodaj
jajka (po jednym) na koniec dodaj
mąkę i
proszek do pieczeniaprzełóż ciasto do foremki, wyłóż
owoce* i teraz zaczynają się schody.. w przepisie nie jest określony czas pieczenia ani temperatura.. ja swoje piekłam w ok 200⁰C przez mniej-więcej 30minut (dużo zależy od tego, jak soczyste będą
owoce, których użyjesz) pod koniec pieczenia, gdy ciasto będzie rumiane, wbij w nie patyczek (pomiędzy
owocami) i sprawdź czy jest suchy – jeśli nie będzie obklejony
ciastem, znaczy, że jest gotoweSmacznego!:)