Wykonanie
Ile można zrobić ciast ucieranych? U nas w domu tysiące. Na blogu jest chyba najwięcej przepisów właśnie na tego typu ciasto. Dzisiaj kolejny, tym razem ze starej książki kucharskiej koła gospodyń. Ciasto genialne.Zajrzyjcie do Edytki, która pokazuje u siebie niemalże identyczne ciasto. Nie umawiałyśmy się na wspólne pieczenie, ale zupełnie przez przypadek nam wyszło. Nieźle, prawda?
Składniki:1 1/2 szklanki
mąki130 g
masłaszklanka
cukru (dałam niepełną)3
jajka3 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 500 g
śliwekWykonanie:Tortownicę (24 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć na puch z
cukrem. Dodawać po 1
żółtku i dalej ucierać. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
mleko. Utrzeć do wymieszania składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć ciasno umyte, przepołowione
śliwki. Piec przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.