Wykonanie
Sezon
śliwkowy rozpoczęty,
pora więc na jakieś nowości ze
śliwkami. Muszę przyznać, że ciasta ze
śliwkami lubię bardzo. Obojętnie, czy kruche, czy
drożdżowe, czy ucierane - wszystkie chętnie zjadam. Na moim blogu jest kilka ciast ze
śliwkami : luksusowe
migdałowe ze
śliwkami, które bardzo polecam, ucierane niemieckie, polane lukrem, kruche,
czekoladowe ze
śliwkami, brownies ze
śliwkami oraz pyszne ciasto ze
śliwką i sernikową falą . Dzisiaj ponownie ciasto ucierane ze
śliwkami z lekko
waniliowym aromatem. Autorem przepisu na dzisiejsze ciasto jest Bill Granger i jak dotychczas wszystkie jego słodkości mi smakowały. Ciasto
waniliowe ze
śliwkami jest typowym
ciastem ucieranym, miękkim, z łatwością unoszącym pełne soku
śliwki, które przykrywa słodka
maślana kruszonka - skorupka. Amatorzy
śliwek w cieście nie będą zawiedzeni.
Kruszonka:90 g
mąki100 g
masła, w kawałkach80 g drobnego
cukruCiasto:180 g
masła, miękkiego230 g drobnego
cukru3
jajka, roztrzepane widelcem1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii185 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g świeżych
śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestekPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i łączymy za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.Przygotowujemy ciasto.
Masło i
cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy
jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z
wanilii.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z pozostałym
ciastem. Wykładamy ciasto do foremki, wierzch wykładamy połówkami
śliwek, uciętą stroną do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 1 godziny (sprawdzamy patyczkiem).Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przepis z książki "Best of Bill"