Wykonanie
Ciasto, które ma jedną wadę - jest go stanowczo za mało. Nie wiem kiedy zniknął ostatni kawałek, chociaż wiem, kto go zjadł. Robi się je szybciutko, ale znika chyba jeszcze szybciej. Może większa forma i podwójna porcja? Przepis podejrzany w Małej Cukierence .
Składniki:100g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 duże
jajka1/3 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 szklanka
mąki400g drobnych
śliwek1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
cukruWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednym
jajku cały czas ucierając. Dodajemy
wanilię i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione
śliwki kładziemy na wierzch, skórką do dołu. Posypujemy
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka.