ßßß
Od dawna chodziło mi po głownie zrobienie ciasta z dynią. Wczoraj akurat miałam wolną chwilę i postanowiłam coś upichcić. Zawsze marzył mi się dyniowy sernik, jednak wczoraj nie znalazłam sera w mojej lodówce. Dlatego wybór padł na małe korzenne ciasto z dodatkiem dyniowego purre. Purre miałam już wcześniej przygotowane , więc wykonanie ciasto zajęło mi kilka chwil. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. Składniki suche mieszamy z mokrymi i wstawiamy do piekarnika. Ciacho wyszło lekkie i bardzo aromatyczne. Przypomniało mi na chwilę o minionych tak nie dawno Świętach. Jeśli ktoś lubi mieszankę imbiru, cynamonu i tego typu smaki na pewno nie będzie zawiedziony smakiem tego wypieku. A co do dyniowego sernika na pewno jeszcze go upiekę.Składniki:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki cynamonu w proszku1/2 łyżeczki imbiru w proszku1 szklanka puree z dyni3/4 szklanki cukru1/2 szklanki roztopionego masła2 jajka1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3/4 szklanki pokrojonych suszonych śliwekWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz pokrojonymi suszonymi śliwkami. Formę na ciasto o wymiarach ok. 20 x 20 cm, wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Ciasto można oblać białą lub mleczną czekoladą i udekorować np. włoskimi orzechami.