Wykonanie
Od dawna chodziło mi po głownie zrobienie ciasta z
dynią. Wczoraj akurat miałam wolną chwilę i postanowiłam coś upichcić. Zawsze marzył mi się
dyniowy sernik, jednak wczoraj nie znalazłam
sera w mojej lodówce. Dlatego wybór padł na małe korzenne ciasto z dodatkiem
dyniowego purre.
Purre miałam już wcześniej przygotowane , więc wykonanie ciasto zajęło mi kilka chwil. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. Składniki suche mieszamy z mokrymi i wstawiamy do piekarnika. Ciacho wyszło lekkie i bardzo aromatyczne. Przypomniało mi na chwilę o minionych tak nie dawno Świętach. Jeśli ktoś lubi mieszankę
imbiru,
cynamonu i tego typu smaki na pewno nie będzie zawiedziony smakiem tego wypieku. A co do
dyniowego sernika na pewno jeszcze go upiekę.Składniki:1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cynamonu w proszku1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 szklanka puree z dyni3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki roztopionego
masła2
jajka1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki pokrojonych suszonych
śliwekWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni).
Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć
dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.W misce wymieszać przesianą
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól,
imbir i
cynamon w proszku. W drugiej misce wymieszać puree z dyni,
masło,
jajka i ekstrakt z
wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz pokrojonymi
suszonymi śliwkami. Formę na ciasto o wymiarach ok. 20 x 20 cm, wysmarować
masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Ciasto można oblać białą lub
mleczną czekoladą i udekorować np.
włoskimi orzechami.