Wykonanie
            PLUM PIE czyli po prostu CIASTO ZE 
ŚLIWKAMIKiedy zobaczyłam,że na rynku 
owocowo - warzywnym coraz więcej fioletu, czyli 
śliwki we wszystkich odmianach, po raz pierwszy poczułam powiew jesieni. Późne lato i początek jesieni to ciasta 
śliwkowe, a zaraz po nich będziemy piec szarlotki.

Przepisy na tarty też zdominowały strony kulinarne magazynów i wszystkie inne źródła podające przepisy. Postanowiłam wyszukać coś innego i udało się. To właśnie Plum Pie, czyli po prostu ciasto ze 
śliwkami.

Składniki są bardzo zwyczajne, przygotowanie proste i trwa kilkanaście minut, pieczenie około 35 -40 minut. Źródło: Saveur.7 dużych łyżek chłodnego ale nie zmorożonego 
masła, rozdrobnionego1 kubek 
mąki1/2 kubka + 2 duże łyżki 
cukru1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1/4 łyżeczka 
soli (w przepisie jest 
sól koszerna, ale myślę, że każda inna będzie dobra; ja w każdym razie użyłam zwykłej)6 dużych łyżek 
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego1 
jajko1/2kg 
śliwek, twardawych1 łyżeczka 
cynamonu, jeżeli lubicie 
cynamon, może go być więcej1. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Przygotuj formę do pieczenia; natłuść ją i wysyp 
mąką albo użyj papieru do pieczenia, tak, jak ja to zrobiłam - widać na zdjęciu. Forma nie może być za duża. Według przepisu ciasta nie ma za dużo, będzie cienka warstwa. Jeżeli chcecie grubszą warstwę, trzeba podwoić ilości.2. Zmieszaj 
mąkę, 2 łyżki 
cukru (1/2 kubka zostaw na później),
proszek do pieczenia i 
sól.Dodaj 4 łyżki 
masła (resztę zostaw) i wmasuj w mieszaninę 
mąki palcami, 'szczypiąc' ciasto palcami, aż uzyskasz konsystencję kuleczek 
groszku.Wymieszaj w misce 
mleko, ekstrakt 
waniliowy i 
jajko. Dodaj mieszaninę 
mąki z 
masłem i rozetrzyj łyżką drewnianą tak, żeby tylko się wszystko połączyło. Nie powinno 
mieć gładkiej konsystencji, a w żadnym razie nie wyrabiaj ręką.3. Przełóż ciasto do formy i równiutko rozprowadź.


4. Na wierzchu ciasta ułóż 
śliwki podzielone na ćwiartki albo ósemki. Ja właściwie dzieliłam każdą połówkę na 3 części, jakoś tak było najładniej. Resztę 
cukru, około 1/2 kubka, wymieszaj z 
cynamonem i posyp nim 
śliwki. Resztę 
masła, albo trochę więcej niż te pozostałe 3 łyżki, rozpuść i 
skrop śliwki.5. Czas do piekarnika; piecz aż 
śliwki zbrązowieją a ciasto będzie dobrze bulgotać, czyli około 35 - 40 minut. Moje piekło się 45 minut.


Ciasto jest zdecydowanie lepsze kiedy lekko wystygnie. Można je podawać z 
jogurtem greckim, 
lodami, właściwie pasuje świetnie do różnych dodatków.
