Wykonanie
PLUM PIE czyli po prostu CIASTO ZE
ŚLIWKAMIKiedy zobaczyłam,że na rynku
owocowo - warzywnym coraz więcej fioletu, czyli
śliwki we wszystkich odmianach, po raz pierwszy poczułam powiew jesieni. Późne lato i początek jesieni to ciasta
śliwkowe, a zaraz po nich będziemy piec szarlotki.
Przepisy na tarty też zdominowały strony kulinarne magazynów i wszystkie inne źródła podające przepisy. Postanowiłam wyszukać coś innego i udało się. To właśnie Plum Pie, czyli po prostu ciasto ze
śliwkami.
Składniki są bardzo zwyczajne, przygotowanie proste i trwa kilkanaście minut, pieczenie około 35 -40 minut. Źródło: Saveur.7 dużych łyżek chłodnego ale nie zmorożonego
masła, rozdrobnionego1 kubek
mąki1/2 kubka + 2 duże łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczka
soli (w przepisie jest
sól koszerna, ale myślę, że każda inna będzie dobra; ja w każdym razie użyłam zwykłej)6 dużych łyżek
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1
jajko1/2kg
śliwek, twardawych1 łyżeczka
cynamonu, jeżeli lubicie
cynamon, może go być więcej1. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Przygotuj formę do pieczenia; natłuść ją i wysyp
mąką albo użyj papieru do pieczenia, tak, jak ja to zrobiłam - widać na zdjęciu. Forma nie może być za duża. Według przepisu ciasta nie ma za dużo, będzie cienka warstwa. Jeżeli chcecie grubszą warstwę, trzeba podwoić ilości.2. Zmieszaj
mąkę, 2 łyżki
cukru (1/2 kubka zostaw na później),
proszek do pieczenia i
sól.Dodaj 4 łyżki
masła (resztę zostaw) i wmasuj w mieszaninę
mąki palcami, 'szczypiąc' ciasto palcami, aż uzyskasz konsystencję kuleczek
groszku.Wymieszaj w misce
mleko, ekstrakt
waniliowy i
jajko. Dodaj mieszaninę
mąki z
masłem i rozetrzyj łyżką drewnianą tak, żeby tylko się wszystko połączyło. Nie powinno
mieć gładkiej konsystencji, a w żadnym razie nie wyrabiaj ręką.3. Przełóż ciasto do formy i równiutko rozprowadź.
4. Na wierzchu ciasta ułóż
śliwki podzielone na ćwiartki albo ósemki. Ja właściwie dzieliłam każdą połówkę na 3 części, jakoś tak było najładniej. Resztę
cukru, około 1/2 kubka, wymieszaj z
cynamonem i posyp nim
śliwki. Resztę
masła, albo trochę więcej niż te pozostałe 3 łyżki, rozpuść i
skrop śliwki.5. Czas do piekarnika; piecz aż
śliwki zbrązowieją a ciasto będzie dobrze bulgotać, czyli około 35 - 40 minut. Moje piekło się 45 minut.
Ciasto jest zdecydowanie lepsze kiedy lekko wystygnie. Można je podawać z
jogurtem greckim,
lodami, właściwie pasuje świetnie do różnych dodatków.