ßßß
Ciasto :3 szkl. mąki4 łyżeczki proszku do pieczenia2 duże jajka1 szkl. cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 1/2 szkl. mleka115 g masłaMasa cynamonowa :200 g miękkiego masła1 szkl. ciemnego cukru trzcinowego ( muscovado)2 łyżki mąki2 łyżki cynamonuCiasto: Masło stopić i przestudzić. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, ciasto zmiksowac, a następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksowac ciasto. Masa cynamonowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem , cynamonem i mąką na gładką masę. Foremkę 22 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką porcje masy cynamonowej. - po ok. 3/4 łyżki .
Czubkiem noża lekko wymieszać masę cynamonowa z jasnym ciastem
Piekarnik rozgrzać do 175 st. (górna i dolna grzałka) . Piec ciasto 30 - 40 min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale raczej dla dekoracji , bo ciasto jest dość słodkie .