Wykonanie
Poranki stały się chłodne i rześkie. W powietrzu unosi się zapach zbliżającej się jesieni. W sklepach na dobre zagościły
śliwki i
dynia, i u mnie w kuchni też…zmykam do pracy a Was zostawiam z moim makowym ze
śliwkami…Składniki:60 dag
śliwek,20 dag
masła,szklanka
maku,szklanka
cukru,szklanka
mąki,4
jajka,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
masło i
mąka do formy,W garnku zagotować
masło z
makiem i
cukrem. Ostudzić. Dodać
jajka i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować
masłem i wysypać
bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 min. Do ciasta można dodać kilka kropli
olejku migdałowego...