Wykonanie
Miałam w domu
śliwki i chęć na coś słodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze
śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez
orzechów. Zajadajcie
póki śliwek dostatek!
składnikiciasto:250 g
mąki125 g
masła60 g
cukru (lub
ksylitolu)1
jajo1 i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenianadzienie:700 g dowolnych
śliwek (użyłam węgierek)2 łyżki
maki kukurydzianej1 łyżka
cukru (
ksylitolu)kruszonka:75 g
masła75 g
mąki75 g zmielonych
orzechów40 g
cukru (
ksylitolu)przygotowanieskładniki ciasta zagnieść ręcznie lub włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować
masłem i wyłożyć rozwałkowanym
ciastem. Umyte
owoce pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Wymieszać w misce z
cukrem i
mąką kukurydzianą.Przygotować kruszonkę. Składniki rozetrzeć palcami tak aby
mąka z
masłem utworzyła grudki.Na przygotowany spód wyłożyć
owoce, posypać kruszonką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 45 minut. Smacznego!