Wykonanie
Pamiętacie placek z
rabarbarem ? Dziś wersja ze
śliwką :) Przypominamy o cennych właściwościach
śliwek:są cennym źródłem witaminy A, C, E, B6, K, polifenoli (
między innymi kwasu chlorogenowego), potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezudzięki wysokiej zawartości błonnika posiadają właściwości przeczyszczające przez co są polecane przy zaparciach, przeciw nadkwasocie oraz regulują pracę jelitregulują poziom
cukru we
krwi i obniżają cholesterolmają również silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.
Składniki:Ciasto:200g
masła¼ szklanki
wody½ szklanki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru - przelicznik może być inny np. ¼ szklanki fruktozy)2 szklanki
mąki orkiszowej typ 7002 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaKruszonka:1 i 1/5 szklanki
mąki orkiszowej typ 700½ kostki
masła (miękkie)½ szklanki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)
olejek śmietankowy16
śliwekPrzygotowanie:1.
Śliwki płuczemy, przekrawamy, wyciągamy pestki.2. Do małego rondelka wkładamy
masło,
cukier (
ksylitol) zalewamy
wodą i rozpuszczamy na małym ogniu do jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.4. Rozdzielamy
żółtka od
białek. Wystudzoną masę miksujemy i dodajemy po kolei
żółtka (najlepiej każde
żółtko miksować przez minutę), na koniec
mąkę i
proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy
białka, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy
śliwki skórką do dołu i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.6. Placek posypujemy zmieloną w młynku fruktozą/
ksylitolem (opcjonalne).