Wykonanie
Śliwki to jeden z najlepszych
owoców do ciasta, to chyba każdy przyzna . W sezonie robię ciasta ze
śliwkami na różne sposoby. Ten jest jednym z najprostszych, wymaga jedynie krótkiego miksowania. Składniki też są proste . Dodatkowym, takim ode mnie jest
cynamon. Przepis na ten placek znalazłam w zasobach rodzinnych przepisów .200 g miękkiego
masła3/4 szklanki drobnego
cukru3
jajkaok.2, 5 szklanki
mąkiok. 1/4 szklanki
wody gazowanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
cynamonuok. 3/4 kg
śliwekMiękkie
masło miksujemy z drobnym
cukrem na puszystą masę. Miksując na mniejszych obrotach dodajemy po jednym
jajku na zmianę z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Przed dodaniem ostatniej partii
mąki dodajemy
cynamon i wlewamy
wodę gazowaną – to
doda ciastu lekkości.Wykładamy ciasto do natłuszconej formy ( ja – 36 na 24 cm ), na wierzchu układamy połówki
śliwek bez pestek . Pieczemy w 175 C , około 45 minut, do zezłocenia wierzchu i suchego patyczka.Placek wyszedł pyszny, myślę, że z innymi
owocami też bedzie doskonale smakował. To jeden z przyjemniejszych smaków jesieni .Smacznego !