Wykonanie
Szukałam przepisu na proste, szybkie w wykonaniu i z małą ilością składników (bo nie chciało mi się iść do sklepu)
ciasteczka i trafiłam na przepis JotHa . Ponieważ nie miałam wagi, więc zastosowałam wszelkiego rodzaju przeliczniki z gramów na łyżeczki i szklanki. Zrobiłam z połowy porcji. W efekcie
ciastka wyszły mi nieco za słodkie, ale mimo wszystko smaczne. Są chrupiące i
cynamonowe. Wg autorki z podanych proporcji wychodzi ok. 50
ciastek o średnicy 5 cm z dziurką w środku. Podaję oryginalny przepis ;)Składniki :25 dag
mąki12,5 dag
masła12,5 dag
cukru1
jajko1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło z lodówki połączyć poprzez zagniatanie z resztą składników. Zagnieść. Rozwałkowywać na stolnicy na grubość ok 5 mm, wykrawać
ciasteczka, piec od razu w 175°C (z termoobiegiem ok. 7 minut) do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!