ßßß


Składniki:3 duże jabłka + 1 małe jabłko na wierzch300 g obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni + kilka kawałków na wierzch200 g masła2 ½ szklanki mąki1 szklanki cukru2 jajka2 łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka i dynie. Mieszamy i wyłączamy palnik. W mice mieszamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem.Do jabłek, dyni i masła dodajemy rozbełtane jajka oraz suchy produkty. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy średnicy 24 cm, na wierzch rozkadamy plasterki jabłka (ze skórką) i kawałki dyni, posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy ok. 45 -50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.Smacznego!