ßßß
6 jabłek (u mnie wyszło mniej)cukier wanilinowy5goździków (pominęłam, nie lubię)pół łyżeczki cynamonu200g mąki (dałam tortową)1 szklanka cukrumasło miękkie3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaCukier wanilinowy, goździki i cynamon wymieszać.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.Wyżej przygotowaną miksturą posypać jabłka.Mąkę z proszkiem łączymy razem.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy po jednym jajku.Dalej miksując stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto wylać na tortownicę o śr.20-23cm wyłożoną papierem do pieczenia.Jabłka układać na wierzchu ciasta.Piec w 180st.C przez ok.40-50min.

Do tego ciasta na pewno powrócę, jest puszyste i bardzo smaczne.