ßßß
Pyszne, proste żurawinowe ciasteczka o delikatnej, cynamonowej nucie. Sprawdzą się na każdą okazję. Może nieco świąteczne, ale nam wszystkim bardzo smakowały podczas słonecznych, wiosennych dni. Polecam wszystkim fanom żurawiny!Składniki:120 g masła,110 g cukru,2 jajka,270 g mąki,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,łyżka ekstraktu z wanilii,suszona żurawina1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać jajka, cynamon proszek, sodę i przesianą mąkę. Wyrobić dość lepkie ciasto. Utoczyć kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka układać w odstępach, delikatnie spłaszczyć. Ozdobić żurawiną. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut (ja po 6 minutach zmniejszałam temperaturę na 160).Smaczengo!


