Wykonanie
Może niektórzy z Was pamiętają takie
ciasteczka z bardzo szerokim uśmiechem, które gościły u mnie na blogu letnią porą? Dzisiaj coś bardzo podobnego, też snickerdoodles, co
mówi nam o jednym - będzie dużo
cynamonu i...szeroki uśmiech...hmm...raczej grymas:). Krajanka jest bardzo słodka, ale od czasu do czasu możemy sobie w mroźny zimowy dzień zaserwować kawałek do popołudniowej
herbatki.Krajanka cynamonowa jest bardzo sprężysta i mięciutkia, i choć słodka, to ręka sama wyciąga się po kolejne kawałki.Przepis z książki "Cakes and slices" wydawnictwa Murdoch dodaję do akcji Korzenny Tydzień, którą organizuje Ptasia.
250 g
mąki230 g drobnego
cukru1 łyżka mielonego
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka, o temperaturze pokojowej25o ml
mleka125 g
masła, rozpuszczonego3 łyżki
cukru3 łyżeczki mielonego
cynamonu, dodatkowoPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Delikatnie natłuszczamy blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.Do jednej miski wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier,
cynamon i
proszek do pieczenia i robimy zagłębienie.W małej misce ubijamy
jajka i
mleko. Wlewamy do
mąki, mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą. Dolewamy
masło i mieszamy. Połowę masy wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Cukier mieszamy z
cynamonem i 2/3 wysypujemy na ciasto w foremce. Delikatnie przykrywamy pozostałą połową ciasta. Posypujemy resztą
cynamonowego cukru. Pieczemy prze 25-30 minut. Studzimy w foremce przez 20 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia