ßßß Cookit - przepis na Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)

Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)

nazwa

Wykonanie

Może niektórzy z Was pamiętają takie ciasteczka z bardzo szerokim uśmiechem, które gościły u mnie na blogu letnią porą? Dzisiaj coś bardzo podobnego, też snickerdoodles, co mówi nam o jednym - będzie dużo cynamonu i...szeroki uśmiech...hmm...raczej grymas:). Krajanka jest bardzo słodka, ale od czasu do czasu możemy sobie w mroźny zimowy dzień zaserwować kawałek do popołudniowej herbatki.
Krajanka cynamonowa jest bardzo sprężysta i mięciutkia, i choć słodka, to ręka sama wyciąga się po kolejne kawałki.
Przepis z książki "Cakes and slices" wydawnictwa Murdoch dodaję do akcji Korzenny Tydzień, którą organizuje Ptasia.
250 g mąki
230 g drobnego cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, o temperaturze pokojowej
25o ml mleka
125 g masła, rozpuszczonego
3 łyżki cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu, dodatkowo
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Delikatnie natłuszczamy blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia i robimy zagłębienie.
W małej misce ubijamy jajka i mleko. Wlewamy do mąki, mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą. Dolewamy masło i mieszamy. Połowę masy wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Cukier mieszamy z cynamonem i 2/3 wysypujemy na ciasto w foremce. Delikatnie przykrywamy pozostałą połową ciasta. Posypujemy resztą cynamonowego cukru. Pieczemy prze 25-30 minut. Studzimy w foremce przez 20 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/12/krajanka-cynamonowa-snickerdoodles.html