Wykonanie
W prostocie tego ciasta ukryty jest prawdziwy smak , a dodatek aromatycznych, sezonowych
owoców nadaje mu prawdziwego uroku. Tym razem z pachnące , dojrzałe
śliwki .Wiele
razy piekłam ciasta z dodatkiem
owoców i kruszonki. Różne proporcje składników, podobnysposób wykonania , a ciasto zawsze się udaje / bo nie ma tu co zepsuć/.Moje ciasto przygotowałam w/g przepisu Anny Moroni z włoskiego programu "La prova del cuoco". Zachęciła mnie prostota, szybkość w przygotowaniu i efekt końcowy. Przepis przeleżał w moich notatkach prawie cały rok i wreszcie doczekał się.
Pora przetestować , bo sezon
śliwkowy w pełni .
przepis w oryginaleSkładniki:400 g
mąki pszennej/ użyłam typ 00/130 g
masła1
jajo130 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaoraz800 g śliwek/bez pestek/300 g
cukrudodatkowo: 1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:- Dokładnie umyte
śliwki osuszyć i wydrylować.-
Owoce umieścić w szklanym naczyniu, dodać
cukier i umieścić w kuchence mikrofalowej na 10-12 min / max.moc/.-
Śliwki powinny zamienić się w gęstą
marmoladkę /jeśli nie należy przedłożyć czas ogrzewania/- Dodać
cynamon, wymieszać.-
Marmoladę wystudzić.-
Mąkę, proszek
cukier wymieszać, dodać
masło,
jajko energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.- Foremkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia /papier zwilżyć,wykręcić z nadmiaru
wody i dopasować do foremki/.
- Połowę ciasta wyłożyć na spód foremki, pokryć
śliwkami i przykryć pozostałą kruszonką.- Piec w temp.180 st.C ok. 45 min.- Upieczone, przestudzone ciasto pokroić w kwadraty.