ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

W prostocie tego ciasta ukryty jest prawdziwy smak , a dodatek aromatycznych, sezonowych owoców nadaje mu prawdziwego uroku. Tym razem z pachnące , dojrzałe śliwki .
Wiele razy piekłam ciasta z dodatkiem owoców i kruszonki. Różne proporcje składników, podobny
sposób wykonania , a ciasto zawsze się udaje / bo nie ma tu co zepsuć/.
Moje ciasto przygotowałam w/g przepisu Anny Moroni z włoskiego programu "La prova del cuoco". Zachęciła mnie prostota, szybkość w przygotowaniu i efekt końcowy. Przepis przeleżał w moich notatkach prawie cały rok i wreszcie doczekał się. Pora przetestować , bo sezon śliwkowy w pełni .
przepis w oryginale
Składniki:
400 g mąki pszennej/ użyłam typ 00/
130 g masła
1 jajo
130 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
800 g śliwek/bez pestek/
300 g cukru
dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Dokładnie umyte śliwki osuszyć i wydrylować.
- Owoce umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier i umieścić w kuchence mikrofalowej na 10-12 min / max.moc/.
- Śliwki powinny zamienić się w gęstą marmoladkę /jeśli nie należy przedłożyć czas ogrzewania/
- Dodać cynamon, wymieszać.
- Marmoladę wystudzić.
- Mąkę, proszek cukier wymieszać, dodać masło, jajko energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.
- Foremkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia /papier zwilżyć,wykręcić z nadmiaru wody i dopasować do foremki/.
- Połowę ciasta wyłożyć na spód foremki, pokryć śliwkami i przykryć pozostałą kruszonką.
- Piec w temp.180 st.C ok. 45 min.
- Upieczone, przestudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/10/ciasto-kruszonkowe-ze-sliwkami.html