Wykonanie
W ramach odpoczynku od wymyślnych ciast wracam do tradycyjnych smaków. Dlatego dzisiaj króluje u mnie kruche ciasto ze
śliwkami oraz
cynamonową bezą. Proste, lubiane przez wszystkich smaki zawsze się sprawdzają a ja przy okazji powoli przygotowuję zamrażalnik na nowe zapasy.
Składniki:3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka drobnego
cukru250 g zimnego
masła4
jajka2 łyżki
śmietanyok. 500 g
śliwek ( u mnie mrożone)plaska łyżeczka
cynamonuPrzesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/4 szklanki
cukru oraz
masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3
żółtka i 1 całe
jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (3/4 szklanki)
cukru oraz
cynamon ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na przygotowaną tortownicę o średnicy 21 cm zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta, wyłożyć
śliwki. Przykryć ubitą pianą z
białek. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)