Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni, więc musiałyśmy to wykorzystać!
Rabarbar można jeść surowy, ale nie każdy lubi jego kwaśny smak. Polecamy go użyć w wypiekach bo z
ciastem komponuje się idealnie :)W naszej rodzinie nie każdy
daje się namówić na zdrowe jedzenie... Tym plackiem trochę oszukujemy- wszyscy myśleli, że to klasyczny, pełen
cukru wypiek na
mące pszennej!
Składniki:Ciasto:200g
masła¼ szklanki
wody½ szklanki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru - przelicznik może być inny np. ¼ szklanki fruktozy)2 szklanki
mąki orkiszowej typ 7002 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaKruszonka:1 i 1/5 szklanki
mąki orkiszowej typ 700½ kostki
masła (miękkie)½ szklanki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)
olejek śmietankowy500g
rabarbaruPrzygotowanie:1.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Zasypujemy np. fruktozą (ok. 2 łyżki), mieszamy i pozostawiamy na ok. pół godziny. Po tym czasie
rabarbar przekładamy na sitko, bo pod wpływem
cukru na pewno puści trochę soku.2. W tym czasie do małego rondelka wkładamy
masło,
ksylitol zalewamy
wodą i rozpuszczamy na małym ogniu do jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.4. Rozdzielić
żółtka od
białek. Wystudzoną masę miksujemy i dodajemy po kolei
żółtka (najlepiej każde
żółtko miksować przez minutę), na koniec
mąkę i
proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy
białka, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy odsączony
rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.