Wykonanie
Oczywiście jak co roku prawie przegapiam najlepszy czas na ścinkę własnego
rabarbaru , ale tym razem coś udało się wydobyć . Jak już wytargałam z cienistego zakątka ogrodu , gdzie nawet koty nie zaglądają , moje cenne
rabarbarki to niestety stwierdziłam z przykrością że
wile tego nie ma i na kompocik nie starczy ale na placek jak znalazł . Tak więc do kuchni , ukręciłam , upiekłam i nawet wyszedł 😉
Składniki :3 szklanki
mąki – czubate1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka150 g
masła4
jajka1 szklanka
cukru5 kropli
olejku śmietankowegonadzienie :pęczek
rabarbaru – średni1 torebka
cukru waniliowego4 łyżki
cukruRabarbar obieramy ze skórek , kroimy na kawałeczki , posypujemy
cukrem waniliowym , mieszamy .
Jajka rozbijamy i oddzielamy osobno
żółtka i
białka .
Żółtka ucieramy z
cukrem mikserem na puszystą masę , dodajemy do nich powoli
mąkę,
proszek do pieczenia ,
olejek śmietankowy ,
mleko i roztopiony – przestudzony tłuszcz .
Białko ubijamy na sztywną pianę i powoli tym razem mieszamy już łyżką ,dodajemy do ciasta mieszając do połączenia składników . Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia ( ta ilość wystarcza na mniejszą kwadratową formę ) .
Wierzch ciasta posypujemy
rabarbarem i
cukrem . Wstawiamy do piekarnika lekko podgrzanego i nastawiamy na 160 C , pieczemy około 30 -40 minut , najlepiej kontrolując ciasto patyczkiem , czy nie jest w środku surowe . Gotowe , placek
rabarbarowy , jest pyszny i taki wiosenny 😉