ßßß
Składniki :3 szklanki mąki – czubate1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki mleka150 g masła4 jajka1 szklanka cukru5 kropli olejku śmietankowegonadzienie :pęczek rabarbaru – średni1 torebka cukru waniliowego4 łyżki cukru
Rabarbar obieramy ze skórek , kroimy na kawałeczki , posypujemy cukrem waniliowym , mieszamy . Jajka rozbijamy i oddzielamy osobno żółtka i białka . Żółtka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę , dodajemy do nich powoli mąkę, proszek do pieczenia , olejek śmietankowy , mleko i roztopiony – przestudzony tłuszcz . Białko ubijamy na sztywną pianę i powoli tym razem mieszamy już łyżką ,dodajemy do ciasta mieszając do połączenia składników . Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia ( ta ilość wystarcza na mniejszą kwadratową formę ) .
Wierzch ciasta posypujemy rabarbarem i cukrem . Wstawiamy do piekarnika lekko podgrzanego i nastawiamy na 160 C , pieczemy około 30 -40 minut , najlepiej kontrolując ciasto patyczkiem , czy nie jest w środku surowe . Gotowe , placek rabarbarowy , jest pyszny i taki wiosenny 😉