ßßß Cookit - przepis na Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Babeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil.
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łodyga rabarbaru
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
2. Rabarbar kroimy na malutkie kawałki.
3. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/muffinki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html