ßßß
Składniki (na 12-15 sztuk):Suche:1 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 łyżeczki domowego cukru waniliowegoMokre:1 duże jajko1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju rzepakowegoDodatkowo:200 g czereśniKruszonka:80 g mąki40 g zimnego masła40 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki.Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Zagnieść na kruszonkę.Muffinki: Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i niedbale wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone czereśnie i posypać kruszonką. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego!