Wykonanie
Muffinki z
czereśniami i chrupiącą kruszonką to jedne z najpyszniejszych muffin jakie robiłam. Idealne na szybki deser, przyjęcia czy drugie śniadanie. Polecam :)
Składniki (na 12-15 sztuk):Suche:1 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoMokre:1 duże
jajko1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju rzepakowegoDodatkowo:200 g
czereśniKruszonka:80 g
mąki40 g zimnego
masła40 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoCzereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki.Kruszonka:
Mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać zimne pokrojone w kostkę
masło i posiekać składniki. Zagnieść na kruszonkę.Muffinki:
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać
cukier i
cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i niedbale wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone
czereśnie i posypać kruszonką. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego!