Wykonanie
Delikatne jak chmurka, mocno
kardamonowe z
rabarbarem, wilgotne. Ja
rabarbar wcześniej osłodziłam - niepotrzebnie ale jeśli wolicie słodszy jak ja to zmniejszcie
cukier w cieście. Przepis z czasopisma " Baka 2/2013"
Składniki : ( na 20 sztuk )2
jaja200 g
cukru ( spokojnie można dodać mniej )50 g
masła150 g
mleka180 g
mąki8 g
proszku do pieczenia10 g
cukru waniliowego3 g mielonego
kardamonu250 g
rabarbaruMasło umieszczamy w rondelku, dodajemy
mleko. Podgrzewamy aż
masło się roztopi. Odstawiamy.
Mąkę, proszek i
kardamon mieszamy razem.
Rabarbar tniemy na małe kawałki. Nie za grube bo opadają na dno.
Jaja ubijamy z
cukrem na jasną, kremową masę. Dodajemy
mleko z
masłem, mieszamy.Na końcu dodajemy
mąkę, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość lejące. Formy na muffiny wypełniamy masą trochę więcej jak 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy
rabarbar.Pieczemy w temp. 200°C przez 15 minut.Smacznego :)