ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Weekend się kończy...
Co upiekliście dobrego na ten czas?
Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem.
Składniki:
1 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
Ciasto:
2 jajka
200 g cukru
500 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
Kruszonka:
200 g mąki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i obieramy z cienkiej skóreczki. Kroimy go na kawałki i mieszamy z 2 łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta trzeba dać więcej cukru ;) Odstawiamy.
W misie miksera ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;)
Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;)
Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem.
Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne masło - kruszonka gotowa!
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbare-i-kruszonka.html