Wykonanie
Pewnie większość z Was już się spodziewała u mnie tego ciasta :D Nic
dziwnego, wspominałam o mojej obsesji na punkcie
rabarbaru. Jeśli Wy chorujecie na podobną, koniecznie musicie spróbować tego ciasta. Jest puszyste, mięciutkie, delikatne i słodkie.
Słodycz przełamuję smaczek
rabarbaru a formę dopełnia chrupiąca orzeszkowa kruszonka. No coś pysznego !Ps. przyznaję się, kruszonka wyszła przez przypadek :D Ale jest przepyszna, wszystkim smakowała bo każdy wypytywał co to za tajny składnik :D
//: ucierane ciasto
rabarbarowe z wegańską kruszonką3
jajkaok. 200g
masła (miękkiego)niecała szklanka
cukrupółtorej szklanki
mąki1 łyżka:
proszku do pieczenia, aromatu i
cukru waniliowegomiska pokrojonego
rabarbaru//: wegańska kruszonka bez
masłaszklanka
cukrupół szklanki
mąki3-4 łyżki
oliwy z orzeszków arachidowych
rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zasypujemy
cukrem w miseczcemiękkie
masło w misce zasypujemy
cukrem i miksujemy na puszystą masędodaję
jajka, miksując po każdymdodaję stopniowo resztę składników i mieszamwylewam do formy wyłożonej papierem, kładę na to
rabarbar i pokrywam kruszonką (składniki łączę palcami w drobne kuleczki, coś jak zabawa mokrym piaskiem za dawnych lat w piaskownicy :D)wkładam na godzinę do piekarnika na 180 stopni