ßßß Cookit - przepis na Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

nazwa

Wykonanie

Przepis, który dostałam od mojej koleżanki z pracy. Ona natomiast dostała go całkiem niedawno od pewniej Belgijki, u której gościła. Oryginalny przepis był z 1 kg mąki, 12 jajek i 400 g masła. Brzmi kusząco, prawda? Ja zrobiłam tylko z połowy. Ciasto wyszło bardzo gęste. Zrobiłam z takiego 4 gofry i dość ciężko rozprowadzało się ciasto po gofrownicy. Postanowiłam więc dolać mleko i pracować z nieco rzadszym ciastem. Gofry z jednego i drugiego wyszły smaczne (może te pierwsze odrobinę lepsze), ale zdecydowanie lepiej rozlewało się ciasto rzadsze (chociaż to miało tendencję do delikatnego wyciekania z gofrownicy). Polecam jednak, bo warto. Szczególnie na koniec karnawału. Jak szaleć, to szaleć.
Składniki:
500 g mąki
200 g masła
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 laseczka wanilii (w całej porcji też była jedna)
1 cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego)
250 g cukru drobnego (dałam 150 g)
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku. Dodać oba cukru. Wymieszać i zdjąć z ognia, aby masła przestygła. W misce ubić robotem jajka. Dolać mleko i przestudzone masło z cukrem. Na koniec dodać ziarenka wanilii, proszek i mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Wyjąć ciasto z lodówki. Gofrownicę rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Wlewać masę na gorącą gofrownicę i smażyć kilka minut. Przestudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/02/Gofry-belgijskie.html