Wykonanie
To pyszne ciasto z
owocami gości u mnie od dłuższego czasu i jeszcze nikomu się nie znudziło!!Jest przeze mnie wykonywane z dostępnymi w danej chwili
owocami począwszy od
rabarbaru a na śliwkach skończywszy. Ciasto jest pyszne, puszyste i nie za suche.Dzisiaj ciasto
owocowe jest ze
śliwkami, które pięknie uśmiechały się do mnie na straganie!!Gorąco polecam!!
4 duże
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego250 g
masła2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniakruszonka:1 porcja
masła (5 dag)1 porcja
cukru (5 dag)2 porcje
mąki (10 dag)dodatkowo:
owoce – u mnie
śliwkiMasło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić stopniowo dodając
cukier.Do ubitych
jajek dodawać partiami przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia na przemian z rozpuszczonym
masłem.Ciasto wyłożyć do blaszki (30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto wyłożyć dowolne
owoce – u mnie wypestkowane
śliwki.Składniki na kruszonkę połączyć do uzyskania grudek.Kruszonką posypać
owoce.Ciasto piec w temp. 160 °C przez około 1 godzinę.Smacznego!!