Wykonanie
Kilka łatwo dostępnych składników, sezonowe
owoce i przepis na idealny deser gotowy. No dobrze, musimy jeszcze dorzucić troszkę cierpliwości - babka piecze się aż 70 minut - do momentu aż wbity w jej środek patyczek po wyjęciu będzie suchy. Warto jednak poczekać, gdyż efekt końcowy jest satysfakcjonujący. A jak pęknie w cieście prezentują się
pomarańczowe punkciki
brzoskwiń . Nic tylko zajadać. A jeszcze jedno ;) - polewa również jest zniewalająca. Pyszności :) . Zapraszam.Składniki:· 4 szklanki
mąki pszennej· 1 szklanka
maślanki· 1,5 szklanki
cukru· 100 g
masła· 4
jajka· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· łyżka
cukru waniliowego· 2- 3 duże br zoskwinie + łyżeczka
mąki· kilka
śliwek· 4 łyżki powideł
Jajka ucieramy z
cukrem na puszysto. Dodajemy naprzemiennie stopione, wystudzone
masło oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
maślankę i ponownie miksujemy.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, oprószamy
mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem (średnica 26-27 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy 70 minut, temp. 180 stopni. Powidła podgrzewamy w garnku, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę
śliwki. Polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!