ßßß Cookit - przepis na Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą

Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą

nazwa

Wykonanie

Kilka łatwo dostępnych składników, sezonowe owoce i przepis na idealny deser gotowy. No dobrze, musimy jeszcze dorzucić troszkę cierpliwości - babka piecze się aż 70 minut - do momentu aż wbity w jej środek patyczek po wyjęciu będzie suchy. Warto jednak poczekać, gdyż efekt końcowy jest satysfakcjonujący. A jak pęknie w cieście prezentują się pomarańczowe punkciki brzoskwiń . Nic tylko zajadać. A jeszcze jedno ;) - polewa również jest zniewalająca. Pyszności :) . Zapraszam.
Składniki:
· 4 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka maślanki
· 1,5 szklanki cukru
· 100 g masła
· 4 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· łyżka cukru waniliowego
· 2- 3 duże br zoskwinie + łyżeczka mąki
· kilka śliwek
· 4 łyżki powideł
Jajka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy naprzemiennie stopione, wystudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy maślankę i ponownie miksujemy. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem (średnica 26-27 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 70 minut, temp. 180 stopni. Powidła podgrzewamy w garnku, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/babka-z-brzoskwiniami-na-maslance-pod.html