ßßß
składniki na foremkę 24x24cm:- 2 ½ szkl pszennej mąki pełnoziarnistej (u mnie typ 1850 graham drobna)- 3/4 szkl cukru*- 1 op cukru waniliowego (u mnie wanilinowy - 16g)- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 3 jajka- ½ szkl oleju- 1 szkl maślanki- ok. 300g mieszanych porzeczek (jak będzie za dużo, puszczą sok i wyjdzie zakalec)Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz owoców), białko oddzielnie ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie w masę. Owocami (umytymi, osuszonymi, bez łodyżek) posypać wierzch ciasta. Przygotować kruszonkę, posypać owoce.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).* Zwykle daję ½ szklanki cukru trzcinowego, ale akurat nie miałam tyle, więc użyłam białego. Wsypałam go więcej (choć nadal mniej niż w oryginale), ponieważ porzeczki były bardzo kwaśne.
Kruszonka:- 150g mąki- 100g masła- 170g cukruJa zawsze rozpuszczam masło, a gdy lekko przestygnie, mieszam je z resztą składników, po czym ugniatam, robiąc grudki.Do takiej porcji ciasta używam max. połowy kruszonki, resztę pakuję do szczelnego pudełka i mrożę.