Wykonanie
Ponieważ dostałam mrożone
czerwone porzeczki, a trzeba o próżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi.
Rabarbar zamieniłam na
czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączy łam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
maślanki3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy3/4 szklanki
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka250 g czer
wonych porzeczekKruszonka:1 łyżka
masła1 łyżka
cukru2 łyżki
mąkiSposób przygotowania:1.
Mąkę,
cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli
jajka,
maślankę i
olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do mom entu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy
owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne spotkania