ßßß Cookit - przepis na Ciasto maślankowe z porzeczkami

Ciasto maślankowe z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Ponieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba o próżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączy łam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g czer wonych porzeczek
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.
2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.
3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do mom entu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne spotkania
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/05/ciasto-maslankowe-z-porzeczkami.html