ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z MAŚLANKĄ I RABARBAREM

CIASTO Z MAŚLANKĄ I RABARBAREM

nazwa

Wykonanie

Przepis mojej babci. O takim wypieku myśli się mówiąc 'domowy'- miękki, pachnący, mokry dzięki maślance, a chrupiąca kruszonka wieńczy dzieło. Na dodatek banalnie prosty, nie ma większego znaczenia w jakiej kolejności dodamy składniki, zdarzało mi się piec je również bez miksera- zawsze wychodziło. Obowiązkowy z każdymi sezonowymi owocami ( albo akurat z tymi ukrytymi w zamrażarce:).
Piekłam w blaszce o dolnych wymiarach 22x38 , jednak, gdy mam ochotę na wyższe używam 30x20 .
Składniki: na ciasto
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka ciepłej maślanki
2 jaja
1 łyżka cukru waniliowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg pokrojonego na małe kawałki rabarbaru, nie musi być obrany na kruszonkę
125 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (piekę z termoobiegiem). Jajka miksować z cukrami przez 2 minuty, dodać maślankę i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Na kruszonkę- zagnieść dłońmi wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na to wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką, pieczmy ok. 40 min.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/05/ciasto-z-maslanka-i-rabarbarem.html