Wykonanie
Do ciast z
truskawkami dodajemy placek
maślany :) Nie przesadzę jeśli
powiem, że to mój ulubiony, a natknęła mnie do jego zrobienia ostatnio teściowa. I tak wyciągnęłam przepis ze starej szuflady by podzielić się z
Wami kuchciki
truskawkową słodkością. To mój faworyt, przebija nawet tradycyjny placek
drożdżowy. Do roboty :)Potrzebujemy:3
jaja2 szklanki
mąkiszklanka
maślankipół szklanki
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukruKRUSZONKA:
cukier waniliowypół kostki
masła2 czubate łyżki
mąki0,5 kg
truskawekPrzepis szybki i łatwy !
Jajka z
cukrem ubijamy mikserem, dodając przesianą
mąkę z proszkiem,
maślankę i
olej. Osobno robimy kruszonkę, łącząc w/w składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, na to
truskawki i kruszonka. Pieczemy w 180`C 35 minut. Po upieczeniu możemy polać lukrem, ale nie musimy :) Ciasto jest maślane,
mleczne i
śmietankowe, jednym słowem pycha. Uważajcie z ilością
truskawek bo lubi wyjść zakalec, co często mi się zdarza :P