Wykonanie
Ciasto
maślankowe to ostatnio moje ulubione - szybkie, proste i zawsze wychodzi. Zapraszam na ciasto z
truskawkami! Szkoda, że sezon na te
owoce powoli się kończy...Kiedyś robiłam podobne ciasto z mrożonymi
porzeczkami . Przepis podaję jeszcze raz dla tych, co nie lubią poszukiwać :)
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
maślanki3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy3/4 szklanki
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka300 g
truskawekKruszonka:2 łyżki
mąki1 łyżka
masła1 łyżka
cukruSposób przygotowania:1.
Mąkę,
cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli
jajka,
maślankę i
olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy
owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.Smacznego!!!