Wykonanie
Wczoraj spadł pierwszy śnieg, co prawda do dziś nie ma już po nim śladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg.Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik,
biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą
dżemu wiśniowego oraz
bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać.Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".SKŁADNIKICiasto125 g
masła125 g
cukru*1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka100 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
wiórków kokosowychszczypta
soliKrem500 ml
śmietany kremówki1 opakowanie
cukru waniliowegoOraz6 łyżek
dżemu wiśniowego**30 g
wiórków kokosowychcukier puderMasło,
cukier,
cukier waniliowy, 4
żółtka oraz szczyptę
soli dokładnie zmiksować na jasny, gładki krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z przygotowanym
ciastem.Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, natłuścić i obsypać
bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać
cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem.Dolną warstwę
biszkoptu posmarować
dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę
bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą
biszkoptu, znowu posmarować
dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą
bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie
cukrem pudrem.*Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość
cukru można zmniejszyć.**Najlepiej aby był to
dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami
wiśni.Smacznego :)