Wykonanie
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto ze
śliwką.
Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie
mogę się im oprzec ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie.Tortownica wymiary: średnica 26 cmCzas pieczenia: ok. 1 godz.

Składniki:20 dag
masła2
jajka,
sól2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18 %kg
śliwek1 op.
cukru waniliowegocukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:Z
masła,
jajek , szczypty
soli ,
mąki,
cukru,
proszku do pieczenia i
smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki.
Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż
śliwki ( mozna podsypac
bułką tarta , żeby nie zwilgotniało)Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C.Posyp
cukrem pudrem.

Smacznego