ßßß Cookit - przepis na Babka "eska"

Babka "eska"

nazwa

Wykonanie

Babka "eska" to typowa babka dwukolorowa, waniliowo- czekoladowa, o lekko cytrynowym smaku. Bardzo smaczna. Zjedzona została w błyskawicznym tempie, więc nie sposób nawet stwierdzić jak długo utrzymuje swą świeżość. Jedno jest pewne - będzie powtórka - to jedna ze smaczniejszych babek jakie robiłam.
Babka "eska"
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
skórka starta z 1 małej cytryny
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła, rozpuszczonego
2 łyżeczki kakao
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st C. Dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym "do białości", dodajemy skórkę z cytryny, obie mąki, proszek do pieczenia, mieszamy dodając stopniowo roztopione masło, tak aby składniki połączyły sie w gładką masę. 2/3 masy wykładamy do foremki, do reszty dodajemy 2 łyżeczki kakao i mieszamy. Wykładamy na białe ciasto po czym mieszamy delikatnie patyczkiem lub nożem, aby powstały "esy-floresy". Ciasto pieczemy ok 45 minut. Upieczone wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy do wystudzenia
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2017/04/babka-eska.html