Wykonanie
Bardzo delikatne i przepyszne ciasto, dedykuję je wszystkim odwiedzającym mojego bloga, z okazji Nowego Roku :)Instrukcję napisałam najdokładniej jak tylko mogłam :))

przepis z moimi zmianami stądprzepis na jeden
biszkopt, należy upiec 3 sztuki:3
jaja3 łyżki
mąki pszennej tortowej¼ łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
cukru waniliowegoponcz:3/4 szklanki
wody + sok z 0,5
cytryny (ponczujemy pierwszy i drugi
biszkopt biszkopt)masa
serowo – śmietanowa:0,5 kg
twarogu zmielonego (może być każdy wiaderkowy)0,5 litra
śmietany kremówki 30%7 łyżek
cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam pasuje)4 płaskie łyżki
żelatyny + 0,5 szklanki wrzątkupuszka
brzoskwiń w syropiemasa budyniowa:1 litr
mleka2 kopiaste łyżki
mąki krupczatki2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (takie po 40 gramów)200 gramów
czekolady białej400 gramów miękkiego
masła4 kopiaste łyżki
cukru2 płaskie łyżki
cukru waniliowego4
żółtka (opcjonalnie, ja nie dałam)ponadto:puszka masy kajmakowej (krówkowej, dałam z Gostynia)2 – 3 garście
wiórków kokosowych do posypania ciasta
Biszkopty:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy je ze szczyptą
soli na sztywną piane, dodajemy
cukry, ubijamy, następnie dodajemy
żółtka,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x36 cm lub tortownicę o średnicy 33 cm (ja tak piekłam), wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go leciutko, ale równomiernie
olejem, wylewamy ciasto, równamy powierzchnię, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy razem z papierem, układamy na równej powierzchni (nie odrywajmy od razu papieru, dopiero, kiedy wystygnie). W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa
biszkopty.Masa
serowo – śmietanowa:Schodzoną porządnie kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder, ubijamy jeszcze przez minutkę. Do
śmietanki dodajemy
twarożek, ucieramy wszystko razem do dokładnego połączenia.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być chłodna, ale wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy ją z
żelatyną, wlewamy małym strumieniem do masy serowej i miksujemy dokładnie.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.Pierwszy
biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy na niego masę
serową z
brzoskwiniami, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki. Dopiero kiedy masa nam stężeje, przykrywamy ją drugim blatem
biszkoptowym i delikatnie, z czuciem dociskamy.Masa budyniowa:Połowę
mleka zagotowujemy, drugą połowę przelewamy do kubka, dosypujemy do niej
budyń,
cukier i
cukier waniliowy,
mąkę krupczatkę,
żółtka (opcjonalnie), mieszamy dokładnie (najlepiej najpierw łyżeczką, a
potem mątewką lub trzepaczką rózgową), wlewamy porcjami do gotującego
mleka i mieszamy aż do zgęstnienia masy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie dodajemy do niej po 1 łyżce miękkiego
masła, ucieramy aż do wykończenia tłuszczu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, studzimy, ale ma być lekko ciepła.
Czekoladę dodajemy do kremu budyniowego i ucieramy wszystko do całkowitego połączenia składników (ucierałam blenderem).Drugi
biszkopt ponczujemy tak, jak pierwszy.Na drugi naponczowany
biszkopt wykładamy masę budyniową, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy trzecim blatem i leciutko dociskamy. Powierzchnię
biszkoptu smarujemy masą
krówkową, wygładzamy powierzchnię i posypujemy wiórkami kokosowymi.Schładzamy przez parę godzin w lodówce.
