Wykonanie
Skladniki:
Biszkopt:5
jajek1/2 szkl
cukru kryształu1
cukier waniliowy3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanejMasa cytrynowa:3/4 kostki
masła1 szkl
cukru pudru2 szkl
wody2 budynie
śmietankowe3 duże
cytryny (wycisnąc sok)Masa śmietanowa:1/2 l
śmietany kremówki (dobrze schąodzić)1
cukier waniliowy3 łyżeczki
żelatynydodatkowo;1 duża paczka
herbatników,1
czekolada mlecznaWYKONANIE:
BISZKOPT--
Białka jaj oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno następnie dodać
cukier i
cukier waniliowy i dobrze ubić aż piana stanie się błyszcząca,następnie dodajemy po 1
żółtku i dobrze ubijamy.Dajemy po troszkę
mąki i delikatnie mieszamy (obydwie
mąki mieszamy wcześniej razem i przesiewamy) Tak przygotowane ciasto na
biszkopt przelać do formy wyłożonej papierem do piecenia.Piec w 180°C około 35min.MASA CYTRYNOWA--1 szkl
wody i wyciśnięty
sok z cytryn wlewamy do rądelka i gotujemy.W tym czasie budynie mieszamy z pozostalą
wodą (dobrze wymieszać) Następnie wlewamy rozpuszczony
budyń na gotujący się
syrop i ciągle mieszamy aż do zagotowania się.Tak powstały
budyń przestudzic.
Masło utrzeć na puszystą masę z
cukrem,następnie dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu i ciągle ucieramy.Przygotowaną masę wykładamy na wystudzony
biszkoptMASA śmietanowa:
śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy
cukier waniliowy i dobrze ubijamy.
żelatynę zalać niewielką ilościa zimnej
wody i zostawić do napęcznienia,następnie zalać ją około 1/2 szkl gorącej
wody i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się.Tak przygotowaną
żelatynę odstawić na bok aby lekko przestygła,następnie dodajemy ją do masy śmietanowej.(
żelatynę najlepiej przygotować zanim zabierzemy się do ubijania
śmietany).Tak przygotowaną masę wykładamy na masę
cytrynową.Następnie ułkadamy jeden obok drugiego
herbatniki i polewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą.Odstawiamy ciasto do schłodzenia na około 2 godziny.Ciasto najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień.Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.