ßßß Cookit - przepis na ,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’

,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio ,Stovit, oraz ePrezenty
biszkopt
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia.
masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe
6 łyżek cukru
3 szklanki mleka
250g masła
ponadto:
1 puszka masy krówkowej kajmak Helio lub masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio
Przygotowanie:
Budynie gotujemy z cukrem w 3 szklankach. Podczas gotowania, należy bardzo dokładnie mieszać masę, aby uniknąć powstania ewentualnych grudek. Odstawiamy do przestudzenia.
W misie miksera umieszczamy masło i dokładnie je ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do momentu wykorzystania całego budyniu i powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie.
Na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana.
masa śmietanowa:
600 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 śmietana fix
ponadto:
kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Na przygotowanym wcześniej cieście rozprowadzamy warstwę bitej śmietany, którą obficie posypujemy schłodzoną i startą na dużych oczkach czekoladą.
Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.
Polecam serwety bankietowe ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.
Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/ciasto-3-bit-na-biszkopcie