Wykonanie
Przepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym
biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio ,Stovit, oraz ePrezenty
![](/Data/Images/podrozwkulinaria.pl\ciasto-3-bit-na-biszkopcie/l/-11338592.jpg)
![](/Data/Images/podrozwkulinaria.pl\ciasto-3-bit-na-biszkopcie/l/989373486.jpg)
biszkopt3
jajka0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyPrzygotowanie:
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
soli. Następnie do piany dodajemy porcjami
cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym
żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy
biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy
biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia.masa budyniowa:3 budynie
śmietankowe6 łyżek
cukru3 szklanki
mleka250g
masłaponadto:1 puszka masy krówkowej kajmak Helio lub masy orzechowej z kawałkami orzeszków HelioPrzygotowanie:Budynie gotujemy z
cukrem w 3 szklankach. Podczas gotowania, należy bardzo dokładnie mieszać masę, aby uniknąć powstania ewentualnych grudek. Odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy
masło i dokładnie je ucieramy na puch. Do utartego
masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do momentu wykorzystania całego budyniu i powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym
biszkopcie.Na przygotowanej
masie układamy warstwę
herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę
herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę
herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi
bita śmietana.masa śmietanowa:600 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy1
śmietana fixponadto:kilka kostek schłodzonej
czekolady mlecznej do dekoracjiPrzygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy oraz
śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i odstawić na kilka godzin do lodówki.Na przygotowanym wcześniej cieście rozprowadzamy warstwę
bitej śmietany, którą obficie posypujemy schłodzoną i startą na dużych oczkach
czekoladą.Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.Polecam serwety bankietowe ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty