ßßß
            
        
biszkopt:2 średnie jaja1/3 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa:1 kg zmielonego twarogu półtłustego8 jaj250 gram stopionego, schłodzonego masła1 szklanka cukru (do pełnej szklanki dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( łącznie 120 gramów)1 puszka brzoskwiń (użyłam swojskich brzoskwiń w syropie waniliowym)ewentualnie cukier puder do posypania z wierzchuSer, jaja wyjąc na około 3 godziny przed pieczeniem.Ciasto biszkoptowe.Jaja całe ubić z cukrem na puszysty krem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować ją z kremem jajecznym.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką, wylać na nią biszkopt delikatnie rozprowadzić ją w formie ( robiłam to przechylając tortownicę). Zapiec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na złoto, u mnie około 15 - 20 minut, biszkopt schłodzić.Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Masę żółtkową stopniowo dodawać do sera, ucierać, następnie dodać budynie, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać kawałki brzoskwiń i delikatnie wymieszać.Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym do 170 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 40 - 45 minut (ja piekłam około 55 minut i sernik delikatnie pękł mi w jednym miejscu, także piekłam za długo).Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez około 30 minut, następnie uchylić drzwiczki lekko, pozostawić tak sernik przez około godzinkę, następnie wyjąc na blat, potem schłodzić w lodówce.Uwaga, ciasto wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed zaserwowaniem, będzie jeszcze bardziej delikatny.