ßßß


SKŁADNIKICiasto:3 szklanki mąki pszennej4 płaskie łyżki kakao1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniamała torebka cukru waniliowego25 dag masła5 żółtek1 łyżka śmietanyMasa serowa:1,5 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub z wiaderkaok 2 szklanki cukru25 dag masła1 cukier waniliowy2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego8 jajek ( oddzielnie żółtka)WYKONANIE :Przygotowanie ciasta:Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem.Łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godzinyPrzygotowanie masy serowej:Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu.Wsypujemy budyń, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy.Można dodać rodzynki, jeśli lubimy.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta ścieramy na spód.Na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Wkładamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy w 180 stopniach C ok 1, 5 godziny.Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.