ßßß
Fot. ShutterstockCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sernik królewski - składniki:Ciasto:400 g mąki pszennej (3 szklanki ?z górką?)3 łyżki kakao200 g cukru (1 szklanka)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)250 g masła3 żółtkaMasa serowa:1.25 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie1 i 1/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu)1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego125 g masła4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)Sernik królewski - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieć i podziel na dwie równe połowy. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Przygotuj masę serową: Masło utrzyj z cukrami. Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku, a później stopniowo (po łyżce) twaróg. Następnie dodaj budyń. Na koniec ubij białka i delikatnie wymieszaj z masą serową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nią brytfannę lub zetrzyj na tarce. Na tak przygotowany spód wylej masę serową. Na nią zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez godzinę. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, a następnie odstaw w chłodne miejsce, aby sernik całkowicie stężał.Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!
Sernik królewski (zwany także sernikiem lubelskim) to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Jeśli chcesz, do masy serowej możesz dodać skórkę startą z pomarańczy lub cytryny, a także 2-3 łyżki miękkich rodzynek. Sernik królewski Ciasto: 400 g mąki pszennej (3 szklanki "z górką") 3Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
świątecznego stołu bez sernika? Nic dziwnego, to - obok szarlotki - jedno z ulubionych ciast Polaków. Na święta polecamy również: sernik orzechowy , sernik czekoladowy , sernik staropolski z żurawiną , sernik z rosą i sernik "snickers" . Sernik królewski Ciasto: 400 g mąki pszennej (3