ßßß


SKŁADNIKINa ciasto:40 dkg mąki pszennej6 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia20 dag. masła1 cukier waniliowy3 łyżki śmietany2 łyżki kakaoMasa serowa:1 kg sera białego może być z wiaderka lub zmielony5 jajek1,5 szklanki cukru4 łyżki masła roztopionego1 opakowanie budyniu waniliowego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1 pomarańczyWYKONANIE:Przygotowanie ciasta :Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto.Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.Masa serowa:Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową.Ciasto dzielimy na 2 części.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta.Sernik pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. i 15 min.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.