Wykonanie
Taki sernik nie tylko wygląda ciekawie, ale przede wszystkim doskonale smakuje.To stary przepis i nieco przeze mnie zapomniany, Był czas kiedy piekłam go często.
potem przyszły nowości i sernik poszedł do lamusa. Jednak z sentymentem powraca do tego co dobre i Wam również polecam.
SKŁADNIKINa ciasto:40 dkg
mąki pszennej6 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 dag.
masła1
cukier waniliowy3 łyżki
śmietany2 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
sera białego może być z wiaderka lub zmielony5
jajek1,5 szklanki
cukru4 łyżki
masła roztopionego1 opakowanie budyniu
waniliowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z 1
pomarańczyWYKONANIE:Przygotowanie ciasta :
Mąkę mieszamy z
cukrem,
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia i
kakao.Dodajemy
masło i
śmietanę i zagniatamy ciasto.Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.Masa serowa:
Ser miksujemy z
cukrem,
żółtkami, ekstraktem z
wanilii, roztopionym i przestudzanym
masłem oraz
budyniem i skórką z
pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą
serową.Ciasto dzielimy na 2 części.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.Wylewamy masę
serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta.Sernik pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. i 15 min.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.