Wykonanie
Pyszny, tradycyjny sernik królewski. Idealny na świąteczny stół.
Ciasto:3 szklanki
mąki250 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego4 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
twarogu zmielonego (ja dałam pół tłusty-mniej kalorii)150 g
masła5
jajek1,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1
budyń waniliowy bez
cukru najlepiej1 łyżka
mąki pszennejCiasto:
Mąkę przesiać, dodać zimne
masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2 części (jedna większa, druga mniejsza), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.Masa twarogowa:
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka lekko ubić mikserem. Dodać
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy i ubijać przez chwilę. Dodać
budyń wymieszany z
mąką pszenną i roztopione, wystudzone
masło . Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać połowę
twarogu, krótko zmiksować i dopiero dodać drugą część
sera.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto(większą część) zetrzeć na tarce i wyłożyć spód blachy, wylać masę
serową na to zetrzeć drugą część ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C wstawić sernik piec 60-70 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.