Wykonanie
Naszło mnie na coś słodkiego, a że w lodówce został mi
mascarpone i zbliżał się koniec daty ważności postanowiłam upiec tą babkę. Przepis dawno za mną chodził, ale jakoś tak czasu nie było. W oryginalnym przepisie używa się
białego sera z papierka taki bowiem nadaje wilgotność babce.Babkę należy wystudzić przed wyciągnięciem w przeciwnym wypadku opadnie :D. Ja uwielbiam gorącą ze
śmietaną creme fraiche więc wszystko jedno mi było.Z innej
beczki czas leci i już za niedługo stuknie 3 lata jak zaczęłam prowadzić bloga, postanowiłam więc odmienić jego szatę graficzną na bardziej przejrzystą. I już niedługo będziecie mogli sami zobaczyć co stworzyła dla mnie Karolina :).
Składniki:6
jajek200 g
cukru pudru250 g
masła16 g
cukru waniliowego250 g miękkiego
twarogu250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 g
kakaomasło i
mąka do formyOpis wykonania:Formę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C.
Białka oddzielamy od
żółtek ubijamy na sztywna pianę z 1/3
cukru pudru.
Masło ucieramy z pozostałym
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym oraz
żółtkami na puszysta masę. Ucieramy dodając po łyżce
sera. Następnie dodajemy na przemiennie łyżkę
mąki i ubitych
białek.2/3 ciasta wlewamy do formy, resztę ucieramy z
kakao. I wykładamy na środek jasnego ciasta.Pieczemy 45 minut, studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy
cukrem pudrem.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy