ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa z amaretto

Babka marmurkowa z amaretto

nazwa

Wykonanie

Oto pyszna marmurkowa babka z dodatkiem amaretto, oczywiście zamiast alkoholu można dodać olejek o ulubionym aromacie. Jednak alkohol w 100 % wyparowuje z ciasta pozostawiając przyjemny posmak. Uwielbiam takie babki, a ta jest prosta i szybka w wykonaniu. Zrobiłam od razu dwie by nie marnować miejsca w piekarniku ;).
Składniki : Blaszka keks 30x12x7,5
5 jajek
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek amaretto
1 szklanka oleju słonecznikowego
2 łyżki kakao
masło i mąka do formy
Opis wykonania:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem, jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy likier oraz olej dokładnie miksujemy, powoli dosypujemy stopniowo mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Foremkę smarujemy masłem o oprószamy mąką. Wylewamy do blaszki 3/4 ciasta, pozostałe mieszamy z kakao i wylewamy na jaśniejsze ciasto, mieszamy oba ciasta widelcem by powstał efekt marmurka.
Pieczemy w 180 C około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z foremki na kratkę i studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/01/babka-marmurkowa-z-amaretto.html