Wykonanie
Oto pyszna marmurkowa babka z dodatkiem
amaretto, oczywiście zamiast
alkoholu można dodać olejek o ulubionym aromacie. Jednak
alkohol w 100 % wyparowuje z ciasta pozostawiając przyjemny posmak. Uwielbiam takie babki, a ta jest prosta i szybka w wykonaniu. Zrobiłam od razu dwie by nie marnować miejsca w piekarniku ;).
Składniki : Blaszka keks 30x12x7,55
jajek20 dag
cukru pudrucukier waniliowy30 dag
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
amaretto1 szklanka
oleju słonecznikowego2 łyżki
kakaomasło i
mąka do formyOpis wykonania:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem,
jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy
likier oraz
olej dokładnie miksujemy, powoli dosypujemy stopniowo
mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.Foremkę smarujemy
masłem o oprószamy
mąką. Wylewamy do blaszki 3/4 ciasta, pozostałe mieszamy z
kakao i wylewamy na jaśniejsze ciasto, mieszamy oba ciasta widelcem by powstał efekt marmurka.Pieczemy w 180 C około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z foremki na kratkę i studzimy, posypujemy
cukrem pudrem lub dekorujemy polewą.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy