ßßß
Składniki : Blaszka keks 30x12x7,55 jajek20 dag cukru pudrucukier waniliowy30 dag mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek amaretto1 szklanka oleju słonecznikowego2 łyżki kakaomasło i mąka do formyOpis wykonania:Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem, jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy likier oraz olej dokładnie miksujemy, powoli dosypujemy stopniowo mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.Foremkę smarujemy masłem o oprószamy mąką. Wylewamy do blaszki 3/4 ciasta, pozostałe mieszamy z kakao i wylewamy na jaśniejsze ciasto, mieszamy oba ciasta widelcem by powstał efekt marmurka.Pieczemy w 180 C około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z foremki na kratkę i studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy