ßßß Cookit - przepis na sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Kruchy spód z przepisu Siostr Anastazji świetnie sprawdził się makowcu sułtańskim (tutaj), dlatego został wykorzystany jako baza do sernika z brzoskwiniami. I tu też spisał się znakomicie. Od teraz to będzie podstawowe kruche ciasto w mojej kuchni. Ale do rzeczy. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś słodkiego, zwłaszcz zimną, tak więc z okazji śnieżycy za oknem i dającego w kość mrozu, zapraszam Was dziś na wilgotny i soczysty serniczek z brzoskwiniami.
Składniki: na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
6 żółtek
25 dag cukru pudru
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce. na ser:
1 kg twarogu sernikowego
25 dag masła lub margaryny
5 jajek
30 dag cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
cukier waniliowy
puszka brzoskwiń
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym a nastepnie z żółtkami. Ucierając dodawać ser, proszek budyniowy, dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z serem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wylać ser, na wierzch skubać drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temp. 175*C. Dokładnie wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/01/sernik-z-brzoskwiniami.html