ßßß
Kruchy spód z przepisu Siostr Anastazji świetnie sprawdził się makowcu sułtańskim (tutaj), dlatego został wykorzystany jako baza do sernika z brzoskwiniami. I tu też spisał się znakomicie. Od teraz to będzie podstawowe kruche ciasto w mojej kuchni. Ale do rzeczy. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś słodkiego, zwłaszcz zimną, tak więc z okazji śnieżycy za oknem i dającego w kość mrozu, zapraszam Was dziś na wilgotny i soczysty serniczek z brzoskwiniami.Składniki: na ciasto:1/2 kg mąki pszennej6 żółtek25 dag cukru pudru250 g masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce. na ser:1 kg twarogu sernikowego25 dag masła lub margaryny5 jajek30 dag cukru1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukrucukier waniliowypuszka brzoskwińMasło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym a nastepnie z żółtkami. Ucierając dodawać ser, proszek budyniowy, dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z serem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wylać ser, na wierzch skubać drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temp. 175*C. Dokładnie wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.