ßßß Cookit - przepis na Krówka

Krówka

nazwa

Wykonanie

Ciasto proste i bardzo smaczne .
Składniki na biszkopt :
-4 jajka
-12 dkg cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-10 dkg mąki
-7 dkg mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wody gazowanej
-1 łyżkę oleju
Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy kolejno żółtka ,olej wodę na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy.
Blacha 24x40
Składniki ;
-3 paczki herbatników po 10 dkg
-śmietana kremówka 750 ml(30 %)
-1 puszka masy krówkowej o smaku Tiramisu (BAKALLAND)według uznania w puszce 460 g
-3 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 1/2 szklanki wody )
-cukier puder (5 dkg )
-cukier waniliowy
-1 biała czekolada
(starta na grubej tartce)
Masa budyniowa :
-1 litr mleka
-6 łyżek cukru
-10 dkg masła
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe
1.Zagotować mleko ( 3 szklanki ) dodać ,masło,cukier i budyń rozmieszany w 1 szklance mleka.
Nakropienie do biszkopta :
-1/2 szklanki letniej wody
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-1 kieliszek wódki
Wykonanie :-
Biszkopt lekko nakropić
1.Na biszkopt wylewamy gorący budyń ,równo rozprowadzamy po całości
2.Na budyniu ściśle układamy herbatniki
3.Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ,
(uprzednio rozpuszczoną w gorącej wodnej kąpieli ).
Puszkę włożyć do wody i 20 minut podgrzewać na wolnym ogniu.
4.Dobrze wystudzić
5.Ubić kremówkę z cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodać cukier puder i uprzednio przygotowaną żelatynę (chłodną rozpuszczoną )
6 .Śmietanę wylać na placek równo rozprowadzić po całości i posypać białą czekoladę startą na grubych oczkach .
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/04/krowka.html