ßßß




Składniki na biszkopt :-4 jajka-12 dkg cukru-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia-10 dkg mąki-7 dkg mąki ziemniaczanej-2 łyżki wody gazowanej-1 łyżkę olejuBiałka ubijamy z cukrem ,dodajemy kolejno żółtka ,olej wodę na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy.Blacha 24x40Składniki ;-3 paczki herbatników po 10 dkg-śmietana kremówka 750 ml(30 %)-1 puszka masy krówkowej o smaku Tiramisu (BAKALLAND)według uznania w puszce 460 g-3 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 1/2 szklanki wody )-cukier puder (5 dkg )-cukier waniliowy-1 biała czekolada(starta na grubej tartce)Masa budyniowa :-1 litr mleka-6 łyżek cukru-10 dkg masła-3 budynie śmietankowe lub waniliowe1.Zagotować mleko ( 3 szklanki ) dodać ,masło,cukier i budyń rozmieszany w 1 szklance mleka.Nakropienie do biszkopta :-1/2 szklanki letniej wody-2 łyżki soku z cytryny-2 łyżki cukru-1 kieliszek wódkiWykonanie :-Biszkopt lekko nakropić1.Na biszkopt wylewamy gorący budyń ,równo rozprowadzamy po całości2.Na budyniu ściśle układamy herbatniki3.Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ,(uprzednio rozpuszczoną w gorącej wodnej kąpieli ).Puszkę włożyć do wody i 20 minut podgrzewać na wolnym ogniu.4.Dobrze wystudzić5.Ubić kremówkę z cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodać cukier puder i uprzednio przygotowaną żelatynę (chłodną rozpuszczoną )6 .Śmietanę wylać na placek równo rozprowadzić po całości i posypać białą czekoladę startą na grubych oczkach .Smacznego !!!