W karnawale obowiązkowo trzeba zrobić faworki, więc do weekendowej kawy proponuję faworki w szwedzkim stylu, z cynamonem. Szwedzi uwielbiają cynamon i dodają go prawie do wszystkiego. Faworki zwane po szwedzku kläneter to bardzo popularny świąteczny deser, w przeciwieństwie do Polski, gdzie faworki tu i ówdzie zwane chrustem smaży się w karnawale. Ja też pozostaję przy tej tradycji. Oto przepis na moje pierwsze w tym karnawale faworki z cynamonemFaworki z cynamonemSkładniki:1 jajko1 żółtko2 ½ łyżki cukru2 łyżki rozpuszczonego masła1 łyżeczka rumu150 g mąkiutarta skórka z połowy cytryny½ łyżeczki soku z cytrynyolej do smażeniaDodatkowo2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuZmiksuj jajka z cukrem, masłem, skórką i rumem. Dodaj mąkę i miksuj do połączenia. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut. Rozgrzej olej w małym rondelku. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko (nie podsypuj mąką) i radełkiem wycinaj paski na kształt łódek o szerokości 3 cm. Każdy pasek natnij na środku i przewlecz końcówkę przez otwór. Smaż faworki w nagrzanym oleju po obu stronach, uważając aby faworki . Układaj faworki na papierowym ręczniku. Ostudzone posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Polecane przepisyPyszne scones z cynamonemGranola z cynamonemOwsiane bułeczki z cynamonemSzwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukremMini rogaliki ze śliwkami i migdałami