ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z lemon curd i mascarpone

Kruche babeczki z lemon curd i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Również w poprzedni weekend zostały przygotowane kruche babeczki.
Na stole gościło już ciasto "Snikers", więc nie chcąc powielać smaku kremu budyniowego musiałam poszukać jakiegoś innego wypełnienia do przygotowanych już babeczek.
Widziałam kilka razy na innych blogach krem o nazwie "lemon curd", więc stwierdziłam, że może to być strzał w dziesiątkę (zwłaszcza, że odwiedzający mnie goście lubią smak cytryn).
Jak dla mnie krem był za bardzo cytrynowy, aby sam mógł stanowić wypełnienie babeczek,
więc został wymieszany pół na pół z mascarpone.
W takim wydaniu babeczki były extra.
Zapraszam :)
Przepis na kruche babeczki:
60 dag mąki
40 dag tłuszczu
20 dag cukru pudru
5 żółtek
Wszystkie składniki zasiekać (zagnieść) dość szybko na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce (min. 1 godzina, można i na całą noc).
Wylepiać foremki do babeczek i piec do zarumienienia w temperaturze około 170 stopni.
Z podanych składników wychodzi dość dużo babeczek.
125 ml soku z cytryny (u mnie 2 sztuki)
skórka otarta z 1 cytryny
100 g cukru
75 g masła
3 duże jajka
Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy rozmieszane ze sobą pozostałe składniki (jaja, sok z cytryny, skórkę i cukier). Podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli powstaną jakieś grudki można je przetrzeć przez sitko.
Moje uwagi: masa nie była super gęsta jak np. budyń. Nawet po ostygnięciu nie była to konsystencja której oczekiwałam. Jednak po wypełnieniu nią babeczek (ze wspomnianym mascarpone) już było OK.
Oto moje lemon curd (z przepisu wychodzi 350g).
Otrzymałam z tego (z 250g mascarpone) nieco ponad 20 sztuk wypełnionych babeczek.
Podsumowanie:
Uzyskany lemon curd wymieszałam z opakowaniem (250g) serka mascarpone. Masą wypełniłam kruche babeczki. Babki ozdobiłam owocami (borówka amerykańska i malina) i całość polałam roztopioną czekoladą.
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/kruche-babeczki-z-lemon-curd-i.html